Névadó, márkanév keresése

 

Ha megszületik egy új termék, annak nevet kell adni. Egy gyermeknél is törekszünk arra, hogy családon belül testvérétől eltérő nevet kapjon. Termékeknél ez sokkal bonyolultabb, hiszen az összes hasonló termék testvérnek tekinthető. A márkanevet ráadásul nevelni, gondozni, figyelni is kell, legalábbis ha nem akarjuk megszívni.

A névadás sok országban külön jogi üzletág, ahol jogászok, nyelvészek, marketing szakemberek segítenek a megfelelő név kiválasztásában. Ha megnézzük a legnépszerűbb márkákat Európában, megállapíthatjuk, hogy többnyire rövidek, egyszerűek és nem leíró jellegűek, azaz közvetlenül semmit sem árulnak el az áruról vagy a szolgáltatásról. Ha céget alapítunk, vagy új árut, szolgáltatást hozunk létre, vagy egyszerűen egy meglévő termékünket kívánjuk átpozicionálni, az alábbi követelményeket tartsuk szem előtt:

- a névnek harmonizálnia kell a vonatkozó termékkel, 

- nem lehet leíró jellegű,

- szimpatikus legyen minden nyelven,

- nem lehet összetéveszthető jó hírnevű védjeggyel vagy hasonló árukörben más névvel,

- szabadnak kell lennie minden országban,

- a domainnak is szabadnak kell lennie.

névadás folymataA felsorolásból is látható, hogy a névadás igen komplex és drága folyamat. Ha az egyik szempontból megtaláltuk az „igazi” nevet, az nagyon könnyen elvérezhet egy hasonlósági kutatáson, és a drága folyamat kezdődhet elölről. Ugyanakkor a jó név, a jó védjegy sokszorosan behozza a befektetett árat és költségeket. Ne legyünk türelmetlenek, és időben kezdjük el a névadási folyamatot.  

A névadás jogi aspektusai tekintetében hasznos lehet Pintz György "Védjeggyel a csúcsra!" című könyve, melyben szemléletesen és közérthetően avatja be az olvasót a védjegyek világába, az olvasó pedig igény szerint mélyebben is elmerülhet a témában.

Névellenőrző alkalmazással megtudhatja, van-e azonos magyar védjegy, ill. domain.

Amennyiben az általunk megcélzott piac nem kizárólag Magyarország, vagyis külföldön is sikeresek akarunk lenni, abban az esetben a névadás folyamatában megint csak más szempontok lesznek fontosak. Jogi oldalról ez azt jelenti, hogy valószínűleg közösségi védjegy lajstromozása lesz a legcélszerűbb. A közösségi (EU) védjegyekről bővebben olvashatnak a "Külföldi védjegyek" menüpont alatt, valamint a témának szentelt másik honlapunkon.